My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Friday, November 28, 2014

Singapore Part 1, The Journey & Merlion Park

 Assalamulaikum...

Trip yang dah di plan agak lama. sebab En Habib ada attachment 2 minggu di Singapore General Hospital bermula 11 hingga 26 Nov 2014. Tapi tak adalah kitorang pun follow 2 minggu. Bonda tak boleh cuti lama-lama... nak pergi sana memang kami plan berjati-hati sangat. sebab currency kat sana lebih tinggi dan taraf hidup kat sana pun sangatlah tinggi.... tak ada lah nanti terover budget. 

plan asal nak pergi ramai-ramai dengan famili. tapi last minute Atuk ada kerja tak dapat ikut. nenek pun hampir tarik diri. Bonda Aiesyah dan Abu Bakr pergi hari rabu 19 Nov 2014. nenek dan Cu Tini pergi hari jumaat 21 Nov sebab Cu tak boleh cuti.

 Saya memang confident nak bawa budak dua orang tu naik palne. rasanya diorang behave kot. tapi ajak jugak Cu Tini hantar sampai check in luggage. terus masuk waiting room. sampai sini diorang dah start lasak. nasib baik Malindo punya polisi budak2 masuk dulu. so kami lah orang first yang masuk.


 Berlari-lari.....  bising gate ni dengan jeritan diorang....

 
Dalam Kapal Terbang. Nasib baik adik and kakak behave dan tak menangis....

 Sampai Changi Airport, bonda sesat landing terminal 3 tapi keluar terminal 1... haa... dekat sejam jugak nak menguruskan luggage yang tak jumpa terminal tu... nasib baik ayah dah siap2 tunggu. naik lrt dan check in hotel. Sepanjang di sini memang kami plan nak naik mrt sahaja. jimat berkali-kali banyak. mrt kat sini memang sangat murah dan efisyen... hotel kami pilih di Bugis area... dekat dengan kampung Gelam, Malay Herritege centre. jadi senang nak cari makanan halal. Boleh jalan kaki sahaja ke Masjid Sultan...

Book hotel Santa Grand Bugis... sebab inilah sahaja hotel Budget yang ada kolam... so bila ayah pergi kerja... bonda boleh bawak budak dua orang ni mandi kolam. sayangnya kolam budak2 tak ada. yang ada jakuzzi. itu pun takat pinggang. tenggelam jugak aiesyah. tapi nak mandi kolam punya pasal... aiesyah sanggup pinggirkan ketakutan dia mandi dalam kolam pakai pelampung... heh... ini memang bonda tak sangka... hari pertama dia berenang dalam jakuzzi ... hari kedua dia berenang dalam kolam besar!. tapi tak dapat nak ambil video kolam besar sebab bonda risau biar dia masuk kolam tu tanpa bonda... bilik hotel ni standard dan sangat kecil... tapi rasanya standard hotel kat singapore ni menag bolik2 dia comel comel kalau setakat budget RM 350 / night ke bawah...


 
Kolam kat belakang tulah yang aiesyah berenang

Pemandangkan ke Merlion Park dari roof hotel.
Atas sebab sebab keselamatan dan kedalaman kolam... aiesyah cuma berenang sepanjang kolam tu bila bonda pun ada dalam kolam... Adik pun bonda angkut masuk dalam kolam.... video kat bawah ni aiesyah berenang dalam jakuzzi yang takat hidung dia....


Malamnya lepas ayah balik kerja kami ke Merlion Park... hu hu... memang happening sepanjang sungai ni.... cantik sangat pemandangannya. kami naik river cruise yang memakan masa 45 minit jugak satu round... tak dapat nak diceritakan... tengok gambar ajelah...
 

 
Dua hari kami di Santa Grand Hotel... lepas tu kami check in Clover 33 Jalan Sultan. Kami ambil famili room yang sangat cantik... dan menunggu kedatangan Nenek dan Cu Tini.... Hotel ni tak ada pool.. tapi biliknya sangat besar dan luas... selesa sungguh kami berenam duduk disini.

OK... dah panjang sangat ... sambung part 2 nanti yek...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih