My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Tuesday, August 30, 2016

Growing tomatoes

I had two experiences in growing tomatoes. First,  when i lived @apartment seri kembangan. just plant it in a small pot and place it at the balcony... and it they lived independently dengan tuan rumah siram sekali sekala... but it works. the fruits come about 5 month later. a yellowish red cherry tomato.
Then i tried to plant again when i move to Kajang and this time they got quit a good care from me. but the leaves always had the weird white  cotton floss look. the growth stuck at about 15 cm height and i decided to end it.

a month a go i started plant tomato again. this time, i decided to plant medium size tomato. thought that i could really used it at the kitchen. (i used a lot of them in every kind of dishes). almost every day rained, so i just ignored them. after 2 weeks they grown healthy about 2 to 5 cm height. They are all about 30 of them in a small baskin robin cake container... agaknya pokok ni nak kena ignored baru tumbuh sihat. bila ditatang manja jadinya.
 


I was struggling to prepare a lot of containers in order to separated them because i only got 2 unused  pots . i decide to used large plastic and i made holes bottom of it. plastik beras jadi mangsa. sayang nak buang anak-anak pokok ni..... huhu...


Put in the soil and done.
 

 Tapi rasanya dalam sebulan lagi nak kena asingkan lagiiiiii... sebab banyak jugak anak pokok dalam satu bekas... tomatoes need a big space of container ( about 30cm depth) in order to grow healthy and produce fruits.


 and I'm thinking of where should i place my young eggplant..???? i should buy polybags kan...

Friday, August 12, 2016

Tuaian minggu ini

Habis satu pasu kangkung di tuai... dan 2 pokok sawi yg agak besar jugak. Rasanya ini sawi yang paling subur dan besar hampir menyamai sawi dipasar. cuma tak kerat dari batang. ambil yang atas sahaja. bawahnya nak dibiarkan bertunas baru.

kang kung dah tak berapa cantik. daun nya berlubang-lubang. nampak tak... kerja siapa ye kalau macam ni. nampak banyak banyak semut hitam dalam pasu tu... semut makan sayur ek??? walaupun berlubang... daunnya tetap mantap dan sado...

kailan dan kobis dah siap dipindahkan anak pokok nya ke pasu... tinggal tomato sahaja yang belum dipindahkan. tak pastilah pokoknya jenis menegak atau memanjat.




Friday, August 05, 2016

Kuchai dan Jejemput Berpisah Tiada.

Gigih malam hari pergi kerat kuchai. Perut agak kurang lapar. Jadi makan malam cadangnya nak buat cucur sahaja. 

Resepi cucur saya koboi sahaja. Orang lain punya resepi lagi bombastic.

1. Bawang besar dimayang sebiji
2. Bilis import lumut sebab lebih sedap, kurang masin dan lebih rangup. kadang-kadang pakai udang.
3. Telur sebiji
4. Garam secukup rasa
5. Sayur kuchai... kadang2 saya gantikan dengan carot yang di parut.
6. Cili besar yg dipotong halus
Air secukupnya. Agak2 kalau tarik pakai sudu dan ditebalikkan dlm 3 saat baru jatuh.

Ada yg pakai soda bikarbonat atau serbuk penaik. Tapi ia akan menyebabkan rasa pahit dan lebih minyak akan lebih  diserap. Jadi kurang gemar sikit saya...

Apa lagi... sila goreng. Jemput makan... buat dicicah dengan sos..

Kuchai memang selalu menjadi penyelamat saya tatkala tetamu bertandang dan barang kat dapaur tak berapa nak ada. paling senang buatlah cucur.... asalnya satu pasu... kemudian dua. Bulan lepas saya dah asingkan lagi buat 3 pasu... cecepatlah me rizom kan diri utk membiak. 

Tips Penjagaan Kuchai.
Saya dapati Adik2 kuchai suka tempat teduh. jadi minggu lepas saya letak bawah para bingkai aquarium yang menempat pasu2 panjang sawi dan kangkung tu. so tak dapat direct sun. Adik Kuchai suka baja taik ayam berbanding baja lain... 2 minggu sekali di baja dengan baja kesukaan... Kuchai saya juga sangat baik. jarang berpenyakit atau dihinggap sebarang kulat/kekabuh. Abang squirell pun tak berapa suka kat kuchai. abang squirell lebih suka sawi, kangkung dan bayam. Binatang lain seperti Cik T, siput babi, belalang, beluncas... setakat ni belum lagi menyerang. maka bolehlah disimpulkan paling senang nak jaga kuchai ni.

Bila anda menanam secara organik... haiwan-haiwan pemakan sayur memang suka... susah nak halang... tapi kat rumah saya ada monster dalam kandang... kuat dia mengaummm kalau nampak burung atau Abang Squirell.

Monster Gemok paling suka cium pokok kuchai... prison break paling cerdik sampai mummy dia terpaksa padlock kan kandang. Jaga2 sebab pokok sayuran paling benci dengan najis kucing.

Kulit mengelupas

Kulit mengelupas bukan main lagi... kali terakhir menggelupas adalah 7 tahun lalu selepas latihan OBS (out bound school) gara2 berkayak seharian dan ber whaller.

Kali Ini adalah gara2 menemani kanak2 ribena mandi laut di pulau giam pangkor sehari sebelum ramadhan... dr jam 9 sampai 3 petang... lamakan.... walaupun dah pakai sun screen... tak lah dapat bertahan sgt.
Sebab saya ada ekzema... 3 hr kemudian biji kecil menggerutu seluruh muka... dan tangan. Seminggu baru hilang. Dah sebulan baru nak mengelupas. Dah start peeling dr seminggu raya... tapi slow betul. Mungkin sebab dah tua.. kemuncaknya adalah sekarang... bonda tak pakai produk apapun. Natural peeling namanya... 

Time mengelupas pedih macam ni. Memang rasa nak nyorok kat rumah. Tak nak bg kena matahari. pedih kan... menggelupas sehingga di kelopak mata tau. memang besar besaran sungguh. Apakan daya ... nak kena kerja jugak kan.. tip yg paling penting adalah soothingkan kulit.. biasanya pakai vaseline original perroleum jelly tu kan. Tapi bila nak keluar rumah haruslah ada sun protection. Tak syorkan pakai lotion sun sreen sebab banyak chemical kat situ. Bedak or foundation pulak akan menyerlahkan kulit menggelupas tu. Jadi simpang jauh2.

So saya pakai lip balm. Colek terus kat muka. good for lip good for your skin. plus kurang radikal and chemical sebab selalu termasuk perutkan.... Paling penting soothing jelly mesti ada vitamin e. Nak cepatkan proses pemulihan.

Lip balm sebamed ada spf 30. Vaseline pun ada lip balm with spf. Tapi paling tinggi 20.sebab matahari kat Malaysia ni memang terserlah kegarangannya... maka saya ambil lah sebamed ni. plus ada Vit E dan Jajoba oil. dan melindungi dari free radikal... 

eucerine ni pun saya pakai jugak... tapi tempat tertutup sahaja. sebab spf hanya 15. tapi lip balm eucerine ni bagus utk regenerate balik sel2 kulit yang dah mati sebab penuh dengan ekstrak seed ntah apa ntah... saya tak ingat. 

jangan lupa untuk extra kan pengambilan vitamin C dan lichetin. nak cepatkan proses pemulihan. tentu juga air yang banyakkkkk...

Macam mana kira spf ni ya... caranya adalah jumlah spf tersebut didarabkan dengan 10. contoh spf 30 darab 10 jadi 300. 300 ini adalah bersamaan dengan 300 minit. Bahagi 60 dapat 5 jam. maknanya dapatlah bertahan dalam 5 jam... tapi bukan bermakna 5 jam tu direct sun tau... 5 jam sipi2 je ni. Sedang eloklah dipakai pagi... hingga zohor. 

haaahaa.. orang pakai lp balm kat bibir... saya pakai kat muka.


Tuesday, August 02, 2016

Littl3 kailan dan racun organik

Lama2 penuh blog ni pasal sayur je...

Tak pe. Buat kenangan saya time tengah rajin berkebun.

PHS (pada hemat saya) asyik makan bayam, sawi kang kung dan kuchai... jadi nak bela kailan  dan kobis pulak.

See... benih kailan dah cambah. Tunggu besar sikit baru pindahkan ke pasu. Pasu dah siap tersedia. Nampak tak betapa PHS tak sabar nak groomingkan kailan ni. Sawi pulak menunggu masa nak masuk perut. Kobis belum cambah. Sebab baru semai semalam. Sawi tu memang tengah menunggu masuk perut. Pasu tu besar... ada 8 pokok sawi dlm tu.


Saya perasan... semenjak bertanam sayur... bermula dari sawi hujung tahun lepas... my chik kemboja selalu kena penyakit parasit oren kat daun ni. Ia meyebabkan daun cepat kekuningan dan akhirnya kering. Sampai satu masa tersangat ketara kurang daun... sebelum ni saya pakai racun kimia yg kaw punya... sebulan je dah hilang benda ni. Tapi sebab dah tanam sayur, kenalah pakai racun organik. Lambat sikit kesan nye. Neem nama racun ni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih