My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Saturday, October 31, 2015

The legend week

Minggu ni memang legend. Selain back2back balik malam... badan ku hari ini sakit2 gara gara jatuh kerusi mesyuarat semalam.  Memang baris meja meeting saya diplatformkan sedikit tinggi. Nak pulak duduk dihujungnya... terlupa ada bendul di sebelah... bergema bilik mesyuarat.

Hahah.. nasib baik ksu tak masuk lagi. Kalau tau mau dia cancel trus meeting...

Dengan selamba saya bangun dan kasi piece kat semua mata memandang "im okay im okay"

Dengan kata lain... tak yah laa buat meeting kul 4 atau 5 atau 6 atau 8. Nasib baik diri ini bukan insan terpilih yg nak kena stay back balik jam 2 pagi... huhuuu... tumpang sian kat kawan2..

Sakit tauuuu... maluu lagi. Nasib baik military man semua sporting!!

Dan dengan mata yg dah kuyu balik rumah nampak pemandangan seperti ini.... tahu lah saya yang anak2 saya semuanya sihat cergas dan sejahtera...


Dan tengok adik adik sawi... memang sejuk hati.. tak sabar nak tuai.


Thursday, October 15, 2015

UKM Car Boot Sale

Segmen menpromosikan aktiviti En Suami....

Sesiapa yang berminat menjadi peng''carboot'' boleh lah pm no 0177407804 ataupun meh lah kita beramai-ramai ke perkarangan masjid UKM. Cr Boot Sale ni dibuat 2 minggu sekali. untuk event 17hb ni special appearance dari Angah MUSIKA (muzik ubah sikap), Kaligrafer Gajir dan penyertaan islamic relief dengan kempen mengumpul 5 tan buku terpakai.... 

Anda juga boleh membawa barangan terpakai untuk di infakkan kepada masjid ataupun islamic relief malaysia!!!!


Gambar screen shot hp... macam nilah gaya nye...

Wednesday, October 07, 2015

Kita yang mohon pertolongan, wajarkah kita yang bising???



Pernah tak terjadi bila seseorang yang kita minta tolong tapi dia tak sudi nak tolong dengan bagi alasan yang dilihat berkepentingan terhadap diri sendiri…. Ataupun paling senang dalam kesesakan jalan kita dah bagi signal nak bertukar lane dari kiri ke kanan agak lama tapi satu kereta pun tak beri peluang utk kita….. Apa perasaan kita ketika itu??

Kesimpulan mudah yang kebanyakan dari kita akan katakan adalah kesombongan dan sifat individualistic yang menebal pada sikap orang yang dimohon pertolongan.

Sudah menjadi trend sebarang kejahatan yang dilihat didepan mata atau yang terjadi ianya diviralkan di media social. Sikap pemandu dijalanan, kesombongan manusia….

Setiap kali diuji atau ditimpa kesusahan apatah lagi akibat perbuatan orang lain, eloklah kita bermuhasabah diri kembali. Alangkah baiknya setiap kali kita melihat kejahatan yang dipamerkan insan lain dengan merujuk kepada diri sendiri. Bukan dengan mempamerkan kembali kejahatan insan tersebut dengan menyebarkan kepada friendlist  yang akhirnya melihat kembali memperlihatkan keaiban diri sendiri…

Jangan lupa berdoa supaya Allah membuka pintu hati si ‘Kejahatan”’ dalam masa yang sama jangan lupa untuk berdoa kembali untuk diri sendiri (yang paling selalu dilupakan) supaya kita dijauhkan dari perilaku tersebut kerana kita pun belum tentu lagi baik.

Lebih baik jika kita sentiasa mempositifkan diri sendiri setiap kali melihat perilaku yang agak tidak munasabah… contohnya secara tiba-tiba ada kereta yang tanpa signal entah dari amna mencelah dihadapan menyebabkan kita berhenti mengejut secara tiba-tiba… katakanlah bahawa… pemandu tersebut mempunyai alasan yang paling munasah (emergensi) untuk berperilaku seperti itu…

Dengan mempositifkan diri sendiri… lebih terhindar dari rasa stress atau perasaan sakit hati.

Ingatlah setiapkali kita meminta pertolongan orang lain kita tidak mempunyai hak untuk “mempastikan”orang menolong kita atau sebanyak mana yang ditolong. Nama pun memohon pertolongan… tangan kita berada dibawah… bukan tangan yang di atas. terima lah seadanya mahupun jika tiada. 

Sikap bertolak ansur lebih senang dirujuk dijalan raya…. Sentiasa mudahkan kenderaan lain. Insyaallah perjalanan kita dimudahkan. Sentiasa memberi laluan kepada kenderaan yang ingin menukar haluan. Jadilah orang yang pemurah dan bertolak ansur… di jalanan ini terutama yang mereka yang hidup dilembah Klang… jalan raya merupakan wadah terhampar luas untuk beramal dan mendapat pahala dengan cara yang paling mudah!!! Ucapkanlah terima kasih kepada kenderaan yang memberi laluan dengan mengangkat tangan atau berdoa (Jazakallahu Khairan), semoga Allah mempermudahkan urusan mereka sebagaimana mereka telah memudahkan kita…

Sikap djalanan dan pemandu kenderaan adalah satu analogi yang mudah semoga kita juga dapat kolerasikan dalam kehidupan harian dengan senario yang berlainan ...

Semoga hidup kita semua sentiasa didamping dan ditemukan dengan insan-insan yang menunjuk jalan…

Tuesday, October 06, 2015

PIANO NOTE: nOW I sEE THE lIGHT (tANGLED)

lagu ni best kan... walaupun movie Disney Tangled ni dah basi... tapi sound Track dia evergreen sampai hari ni... berbanding original movie dia... saya lebih suka dengar dari versi lebih rancak dari Shannon Saunders (Disney). Shannon memang banyak nyanyi lagu-lagu utk disney movie... orangnye pun comel sahaja.

 lagu ni one of my favourate song... jadi notasinya tak susah nak cari... cuma key nye ada repeat key yang berlainan level. so notasi kali ini saya siapkan bersama level key. senang nak baca pakai G rendah atau G tinggi.  Saya ambil key utama level 4. jadi ada satu key di level 3 (G) dan satu key (C) di level 5. Anda boleh pilih level key utama yang sedap di halwa telinga masing-masing. kalau ambil level 3 maka notasi lebih rendah akan diambil dilevel 2 dan notasi lebih tinggi di level 4. alah korang lagi terer kan....

Seperti biasa ingatan dari penaja...
MUZIK adalah LAGHO.
Pastikan anda mengutamakan yang lebih utama dan solat di awal waktu.

Selamat Mencuba.





All those days watching from the windows
G4  F4 E4                    D4 F4     D4  C4   C G3
All those years outside looking in
G4  F4 E4                D4 E4     D4 C4   D4
All that time never even knowing
A4 G4 F4   G4 C5       G4 C4    G4  E4
Just how blind I've been
G4  F4   E4    C4   D4

Now I'm here, blinking in the starlight
G4  F4 E4                    D4 F4     D4  C4   C4 G3
Now I'm here, suddenly I see
G4  F4 E4                D4 E4     D4 C4   D4
Standing here, it's all so clear
A4 G4 F4    C4 B4 A4 G4
I'm where I'm meant to be
C4  CB4 A4 E4 G4

And at last I see the light
A4  B4  C5   F4  F4  G4  A4
And it's like the fog has lifted
C4 D4 D4   D4 G4 F4 F4 E4
And at last I see the light
A4  B4  C5   F4  F4  G4  A4
And it's like the sky is new
C4 D4 D4   D4 G4 B4 C5
And it's warm and real and bright
A4  B4  C5   F4  F4  G4  A4
And the world has somehow shifted
C4 D4 D4   D4 G4 F4 F4 E4
All at once everything looks different
G4  F4 E4                    D4 F4     D4  C4   C4 G3
Now that I see you
G4  G4  E4  C4  C4

All those days chasing down a daydream
All those years living in a blur
All that time never truly seeing
Things the way they were

Now she's here shining in the starlight
Now she's here, suddenly I know
If she's here it's crystal clear
I'm where I'm meant to go

Friday, October 02, 2015

Main Perang-perang

Belek post lama terbaca post 'the best week in my work life!!! oooo  rupanya time saya kursus DRCM... memang best kursus ini...2 minggu. last skali ada main perang-perang. tak pulak saya terang dalam entry tu... ada calculation untuk pertahanan dan penyerangan... siap ada calculation jugak untuk risikan dan rnd...tambah tolak lagi dengan economic condition....

Simulasi perang dilakukan selama 5 tahun dan akan extend kalau tak da pemenang...
 ada 4 perang semuanya... jadi ada 8 team...

satu tim ada 3 ke 4 orang... dalam tim akan yang ada jadi master mind (yg atur stategi, ofcourse lah yang pangkat paling tinggi dlm group), tukang kira (saya lah tu) dan runner (berlari-lari setiap kali urusetia keluarkan malumat risakan oppenent, staus ekonomi semasa dan nilai mata wang).

sudahnya tahun ke 3 tiga perang,  tim saya dah kalah teruk.... habis negara kami muflis kan... hahah.. sebab saya sorang je civilian kat situ yang lain services, jadi saya rileks je lah bila kalah... yang stress kalah tentulah yang paku paling banyak di bahu... hehehh. jatuh saham nak jadi panglima kan.

perang group lain ada yang meledak sehingga 15 tahun baru dapat pemenang..... hebat sungguh diorang mengatur stategi......

perang adalah part yang paling fun. tapi yang penting.... kursus nilah paling banyak saya belajar dalam mengira risiko membuat keputusan....

hahaha...


entry lama yang penuh gambar http://indahnyacahaya.blogspot.com/2013/12/the-best-2-weeks-work-life-in-year.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih