My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Wednesday, November 30, 2016

Tomatoes coming!!!

Dah lama tuan tanah tak update kebun sekangkang kera. Update tomato.... dari kecik renek... membesar... mengeluarkan 2 biji buah sulong... sehingga bergayut2 buah di ranting2. Tak sangka berjaya jugak membela pokok tomato nih...

Walaubagimanpun tuan tanah tak tahu nak memancang pokok yg ditanam dlm pasu ni. maka tongkat pun jadilah... itu pun tongkatnya di pacak dalam pasu kailan....minta maaflah abang kailan...

Tomato jenis sederhana besar. bukan cheery tau. fisrt time tuan rumah tanam.Tak sabar sungguh rasanya nak tunggu merah!!! 😊😊

Buah Sulong
saiz terbesar adalah besar sikit dari bola ping pong....

Tuesday, November 01, 2016

Buat kenangan: Galeri SAS

Tak pernah dibuat orang datang galeri kul 10 malam nih. Tuan rumah dah ajak tak leh tolak kan. Boleh tengok dan berangan je lah...bolehlah nak rawat stress kerja hujung minggu.

He and She were once lived here. rumahnya comel jer. tak besar mana pun. macam nice untuk duduk berdua. saya jarang selfie nih. rasanya boleh kira dengan sebelah tangan sahaja berapa banyak gambar selfie dalam blog ni. but i made an exception... ngeh ngeh.


Jangan tengok kereta je. tengok nombor plate sekali.
ayat dia memang so sweeeeeeettt
dress room for Him and Her
dah lama dah ngidam nak naik benda alah ni.

Monday, October 31, 2016

Vege garden

3 malam bermalam di Pahang.... balik rumah pokok jugak yang dituju dulu...
hujan setiap hari. pokok pun menari-nari.

Pokok kailan dalam pasu panjang yang paling besar. dah patut tuai. daun pokok kalilan uratnya makin kasar dan berwarna keunguan. mungkin daun dah tua. agaknya masih sedap tak dimakan? malam ini baru nak menutip kailan buat goreng. 2 pokok ditanam dalam kotak gabus dibelakang tersangatlah gemok. space besar agaknya. 

pokok kobis macam tak berapa nak jadi... lambat besar atau dah bantut tak pastilah. pasunya di kanan sekali. tak nampak sebab along kawasan tengah buat lawatan (monster). dalam banyak-banyak pokok sawi cina... hanya dalam 5 pokok sahaja membesar dengan baik. pasunya yang panjang bewarna perang di kiri sekali. sawi bunga kuning hanya tinggal dua pokok. tu puan yang banyak kali dituai dan dikerat dan tumbuh semula. 

semaian baru sawi pak choi atau sawi renek. benih dah bercambah. tunggu berdaun baru jarangkankan ke pasu. 

Tomato yang dua bijik baru berputik dah tinggal sebijik. mesti kerja en squirel... waktu ke pahang, en monster pun tak ada kat rumah..  hantar hotel. berleluasalah en squirel. daun sawi pun banyak terpatah-patah.

Sebab depan rumah ni dah full haouse parking pasu, saya dah bukak cawangan kat tingkap dapur. so dapat cahaya  yang tak berapa garang. light-light gitu.  tanam dalam kotak gabus ais krim baskin robin yang tak berapa besar sangat. dapatlah pokok sup 2 pokok yang agak subur tapi renek je. satu pokok bawang. beberapa pokok ketumbar yang tak tinggi-tinggi. ada satu pokok kubis yang subur tersesat kat situ. esok lusa nak pindahkan ke pasu. 

minggu lalu dah outstation, hujung minggu ni pun sama. jawabnya minggu satu lagilah baru dapat belek pokok2 ni betul2.

Saturday, October 22, 2016

Wednesday, October 19, 2016

BENARKAN SISTEM GST MALAYSIA MENINDAS B40




Dah basi dah cerita GST ni. Tapi tak mengapa lah, buat brain storming kepala saya yang dah berkarat ni. Tiba-tiba terasa nak studi sikit gst dan kesan kepada rakyat Malaysia khususnya diri sendiri. Nak pulak semalam seorang sepupu saya mewar-warkan tentang ura-ura kenaikan GST sebanyak 8%.

Soalan Pertama.
Kenapa kita bising setiapkali kerajaan naikkan harga barangan?? (GST/Minyak/dll)

Soalan kedua.
Setiap kali saya membaca perihal bising tersebut mesti akan kaitkan dengan golongan miskin yang akan terbeban.
Terbebankah golongan ini dengan kenaikan  tersebut???

Soalan ketiga.
Para diskusi jugak pasti akan kaitkan dengan kepimpinan islam yang tidak menindas golongan Miskin.
Apakah sistem Malaysia yang diiktiraf sebagai Negara Islam tidak mengikut kaedah Islam????

Soalan Keempat.
Sejauhmana ilmu (knowledge) para dikurator tiap kali menjadi salah sorang ‘Net-izen’ mengenai GST ini??

 Soalan Kelima
Apakah pakar-pakar ekonomi di Perbendaharaan (Kementerian Kewangan) tidak membuat research mengenai kesan ini kepada sosio-ekonomi rakyat Malaysia??


Definisi Miskin mengikut garis ukur Kerajaan Malaysia.

Banyak kategori Miskin telah digariskan dan diperincikan dengan baik sekali oleh Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

1.    Kumpulan B40: Pendapatan isi rumah kurang daripada RM 3860 sebulan.
2.   Mudah Miskin: Pendapatan isi rumah kurang RM1500 sebulan
3.   Miskin: Pendapatan isi rumah kurang RM940 sebulan
4.   Miskin Tegar: Pendapatan isi rumah kurang RM580 sebulan

Kebanyakkan daripada kita tidak termasuk dalam kumpulan ini. Kerana mengikut statistic, kumpulan 1 hingga 4 di atas mewakili 40%. Kerana itu semua golongan tersebut dikenali dengan B40.

Barangan GST 0% membantu Golongan Miskin

Institusi zakat telah menyenaraikan 6 elemen keperluan asas yang utama iaitu,: makanan, tempat tinggal, pakaian, rawatan kesihatan, pendidikan dan pengangkutan. Antara 6 elemen ini hanya pakaian dikenakan GST dan makanan dicampur aduk.

 Walaubagaimanapun, kerajaan telah mengasingkan makanan yang dikategorikan sebagai asas dengan 0% GST seperti rajah dibawah. Manakala tempias GST yang lain di seimbangkan dengan pemberian insentif BR1M kepada golongan B40 mengikut kadar pendapatan masing-masing.






Kebajikan golongan B40 terpelihara?

Kelihatan di atas kertas, kebajikan golongan B40 dilihat terpelihara daripada tempias GST.

B40 boleh menggunakan pengangkutan awam tanpa GST. Malah bagi Negeri seperi Selangor, johor dan WPKL, bas-bas dibawah Negeri dan myBus disediakan dengan tambang percuma yang dilihat mendapat sambutan meriah dari golongan bukan warganegara Malaysia.

B40 perlu memasak sendiri makanan, bawa bekal ke tempat kerja kerana harga makanan dikedai-kedai makan ada GST hatta sebotol air mineral pun… maka B40 boleh membeli barangan mentah tanpa GST untuk diproses kepada makanan harian.

Pendidikan dan rawatan kesihatan dibawah kerajaan adalah yang termurah di dunia…. B40 tidak ada pilihan lain selain dari menghantar anak-anak ke sekolah kerajaan dan mendapat rawatan di klinik/hospital kerajaan yang saya kira memberi perkhidmatan yang cekap dan efektif belum dapat ditandingi oleh hospital swasta.

B40 tetap akan terkena sedikit tempias GST bila membeli makanan terproses, pakaian dan lain-lain keperluan atau KEHENDAK yang akhirnya diganti oleh kerajaan dengan BR1M. Diambilkira, B40 memiliki lesen kelas B2 (motosikal) dan memiliki motosikal sendiri dan keperluan penggunaan alat komunikasi seperti telefon mudah alih, BR1M dilihat sangat membantu. Begitu juga agihan zakat bulanan dan bantuan-bantuan keperluan asas yang lain dari pemimpin setempat.

Melihat kepada penggunaan motosikal sebagai keperluan dan kadar caj institusi memandu yang agak tinggi dan diluar kemampuan B40, kerajaan memperkenalkan program pemilikan lesen asas MyLesen bagi 16 tahun ke atas yang mengatasi masalah ketidakmampuan B40 dengan kadar tertinggi RM299 (mungkin lebih rendah, bergantung kepada Institut memandu).

Kerajaan juga telah menghapuskan cukai pendapatan bagi B40 yang membawa kepada penghapusan 300k pembayar cukai tidak lagi perlu membayar cukai.

Secara kesimpulannnya, B40 perlu berhemah dalam berbelanja dan memendam sebarang kehendak yang dilihat tidak perlu dan bukan keperluan asas….


Golongan paling banyak dikenakan GST

Sudah tentu golongan yang memeliki paling banyak KEHENDAK merupakan yang tertinggi dikenakan GST. Lebih banyak kuasa membeli beerti lebih banyak risiko dikenakan GST. Justeru, golongan berkemampuan tinggi (mewah) merupakan penyumbang TERBESAR kepada GST Negara. Dengan kestabilan ekonomi golongan ini, GST dilihat tidak memberi impak atau membebankan.

Golongan Pertengahan…

Bahasa pasarnya, kaya tak kaya, miskin tak miskin. Ini adalah sebenarnya kumpulan yang merasai impak dan bebanan GST, sebarang kenaikan barangan ataupun harga minyak. Kumpulan ini tidak mempunyai kestabilan dalam kewangan dan berbelanja mengikut kemampuan namun tidak begitu berhemah. Mungkin memiliki rumah sendiri justeru terbeban dengan bayaran ansuran rumah dek harga rumah yang tinggi… terbeban dengan ansuran kereta…. Memiliki beberapa kehendak yang seterusnya menyumbang lagi kepada bebanan ekonomi seperti alat komunikasi pintar… perabot rumah… hiasan…barangan kemas… perlancongan….dll

Kerana kewangan yang tidak begitu stabil, sebarang caj tambahan atau kenaikan harga barangan cukup mudah dirasai. Tidak layak juga mendapat bantuan zakat mahupun BR1M. Justeru kerajaan telah melaksanaan langkah pengurang cukai pendapatan sehingga 1-3% bagi membantu golongan pertengahan bermula tahun 2015 iaitu tahun penguatkuasaan GST.

Segelintir kumpulan ini mungkin juga mempunyai kehidupan yang sangat sederhana menyamai kehidupan B40 kerana melebihkan kek ekomoni kepada simpanan dan pelaburan untuk dimikmati dihari akan datang…


Soalan keenam
Dimananakan kumpulan ekonomi anda??

Soalan ketujuh
Apa itu GST?

Diakhir pembicaraan ini, saya berbalik kepada pangkal iaitu apakah GST (Good and Service Tax). GST adalah suatu cukai kepenggunaan yang dikenakan ke atas pengguna apabila pengguna berbelanja.  Maka lebih tinggi perbelanjaan maka lebih sumbangan kepada GST.

GST adalah cukai yang dikemaskini menggantikan  cukai jualan dan cukai perkhidmatan (Sales and service tax , SST) yang sebelum ini dikenakan antara 3-12%.

Satu-satunya kebaikan GST kepada pengguna ini hanya adalah pengguna tahu setiap kali perbelanjaannya ada dikenakan cukai kerana harga barangan dan harga cukai diasingkan. Berbanding dengan SST , penggunakan dikenakan cukai yang terselindung didalam harga barangan dan tidak diasingkan. Justeru pengguna sebenarnya telah lama membayar cukai keatas barangan tanpa disedari.

Dengan kadar GST yang tetap dan diketahui umum, para peniaga/pemborong sukar memanipulasikan harga barangan… Penguatkuasaan oleh kerajaan khususnya KPDNKK lebih mudah dijalankan dengan dokumen-dokumen yang lebih kemas dengan pengasingan cukai dan harga barangan. Secara tidak langsung menyelesaikan krisis ketirisan hasil kerajaan sebelum ini dalam SST.

GST juga dilihat berjaya mewujudkan impak ‘awareness’ kepada budaya pengguna bijak terhadap masayarakat Malaysia kerana mereka lebih berhati-hati berbelanja agar tidak menjadi penyumbang besar dalam GST.

Kesimpulan
Dasar dan polisi GST dilihat sangat baik dan memberi impak positif secara teori. Justeru, kerajaan perlu memastikan pengurusan dan perlaksanaan  yang efektif bagi membolehkan perlaksanaan GST memberi impak positif kepada rakyat dan telah mengambilkira bebanan B40.

Dari sudut kepenggunaan, mahu tidak mahu kita perlu berhemah dalam perbelanjaan.


Soalan kelapan
Bagaimana persepsi anda dalam menjawab kembali soalan pertama hingga lima?

Soalan Kesembilan?
Dimana kelompangan / ketirisan dalam advokasi, perlaksanaan dan penguatkuasaan GST sehingga masyarakat masih memandang GST suatu bebanan dari kerajaan kepada rakyat???


Terima kasih.





Saturday, October 08, 2016

Buat kenangan

Courtacy visit to YAB MB Terengganu and TYT Penang.

Dua bulan terabai

Dua bulan hujung minggu terisi dengan kerja dek program berturutan setiap sabtu dan ahad. Out station sambil bawak anak2 sekali.

Bila hujung minggu kerja, saya akan ambil cuti rehat setiap rabu. Menguruskan hal ehwal rumah tangga. Bukan working women sepenuh masa je tau.... suri rumah pun sepenuh masa...

Maka... jangan kata rumah terabai.. laman rumah lagi lah terabai.

Minggu ini alhamdulillah tak ada program... sebab sempena minggu sukan negara.... hahaha tak leh ada program lain tau...

Korang bersukan lah. I nak berkebun.... tup tap... kailan lebar daunnya besar tapak tangan saya yg kecik ni.. tomato pun besar dah start blooming. Pandai korang semua berdikarikan...



Kailan di pasu belakang nampak subur betul. Sawi pun bolehlah.. kobis di pasu kanan sekali macam lambat sungguh... wal hal semai sama dengan kailan...

Pokok tomato ada dlm 8 pokok. Ada yg besar ada yg tak berapa besar. Tak tahu kenapa pertumbuhan lain2. Ada 3 pokok dah start berbunga... pokok cili paling lebat bunganya.. berbunga jugaklah hati saya...



Dalam sibuk dua bulan sempat semai sawi cina jugak....

Dan minggu ni is fertilize timeeeee....





Thursday, September 08, 2016

Piano Note: key di pegang hari hari



Dah dekat 3 bulan agaknya tak pegang keyboard.... sesejak masa lapang dicuri sayur2 depan rumah.  tengah try lagu Bajrangi Baijan. lagu tu mendayu-dayu kan... buat double note syok sikit. menggeletar jejari keras nak susun tekan key... hahaha...

tunggulah saya post single note lagu nih. bila??? saya pun tak pasti. susahnya nak update blog lately. sabtu dan ahad schedule kerja penuh. sampai dobi pun start hantar kedai...  tapi sempat pulak pegang keyboard kan. 

For all parent yang hantar anak2 gi kelas piano... suruh lah dia pegang key tu hari2. jangan jadi cam saya dan Cik Puan Muda Aiesyah Humaira... bonda tak paksa dia training hari2... jadi selalu lupa... kalau ada smart phone or android install apps piano. at least dia dapat familiar dengan key piano although it not real. 

Saya pernah post apps 'perfect piano'. boleh download tutorial utk anak2. aiesyah selalu download lagu happy birthday dan twinkle2 little star. siap tunjuk key. anak2 cuma perlu tekan sahaja. better daripada budak2 ni main game... 

sekian...

Tuesday, August 30, 2016

Growing tomatoes

I had two experiences in growing tomatoes. First,  when i lived @apartment seri kembangan. just plant it in a small pot and place it at the balcony... and it they lived independently dengan tuan rumah siram sekali sekala... but it works. the fruits come about 5 month later. a yellowish red cherry tomato.
Then i tried to plant again when i move to Kajang and this time they got quit a good care from me. but the leaves always had the weird white  cotton floss look. the growth stuck at about 15 cm height and i decided to end it.

a month a go i started plant tomato again. this time, i decided to plant medium size tomato. thought that i could really used it at the kitchen. (i used a lot of them in every kind of dishes). almost every day rained, so i just ignored them. after 2 weeks they grown healthy about 2 to 5 cm height. They are all about 30 of them in a small baskin robin cake container... agaknya pokok ni nak kena ignored baru tumbuh sihat. bila ditatang manja jadinya.
 


I was struggling to prepare a lot of containers in order to separated them because i only got 2 unused  pots . i decide to used large plastic and i made holes bottom of it. plastik beras jadi mangsa. sayang nak buang anak-anak pokok ni..... huhu...


Put in the soil and done.
 

 Tapi rasanya dalam sebulan lagi nak kena asingkan lagiiiiii... sebab banyak jugak anak pokok dalam satu bekas... tomatoes need a big space of container ( about 30cm depth) in order to grow healthy and produce fruits.


 and I'm thinking of where should i place my young eggplant..???? i should buy polybags kan...

Friday, August 12, 2016

Tuaian minggu ini

Habis satu pasu kangkung di tuai... dan 2 pokok sawi yg agak besar jugak. Rasanya ini sawi yang paling subur dan besar hampir menyamai sawi dipasar. cuma tak kerat dari batang. ambil yang atas sahaja. bawahnya nak dibiarkan bertunas baru.

kang kung dah tak berapa cantik. daun nya berlubang-lubang. nampak tak... kerja siapa ye kalau macam ni. nampak banyak banyak semut hitam dalam pasu tu... semut makan sayur ek??? walaupun berlubang... daunnya tetap mantap dan sado...

kailan dan kobis dah siap dipindahkan anak pokok nya ke pasu... tinggal tomato sahaja yang belum dipindahkan. tak pastilah pokoknya jenis menegak atau memanjat.




Friday, August 05, 2016

Kuchai dan Jejemput Berpisah Tiada.

Gigih malam hari pergi kerat kuchai. Perut agak kurang lapar. Jadi makan malam cadangnya nak buat cucur sahaja. 

Resepi cucur saya koboi sahaja. Orang lain punya resepi lagi bombastic.

1. Bawang besar dimayang sebiji
2. Bilis import lumut sebab lebih sedap, kurang masin dan lebih rangup. kadang-kadang pakai udang.
3. Telur sebiji
4. Garam secukup rasa
5. Sayur kuchai... kadang2 saya gantikan dengan carot yang di parut.
6. Cili besar yg dipotong halus
Air secukupnya. Agak2 kalau tarik pakai sudu dan ditebalikkan dlm 3 saat baru jatuh.

Ada yg pakai soda bikarbonat atau serbuk penaik. Tapi ia akan menyebabkan rasa pahit dan lebih minyak akan lebih  diserap. Jadi kurang gemar sikit saya...

Apa lagi... sila goreng. Jemput makan... buat dicicah dengan sos..

Kuchai memang selalu menjadi penyelamat saya tatkala tetamu bertandang dan barang kat dapaur tak berapa nak ada. paling senang buatlah cucur.... asalnya satu pasu... kemudian dua. Bulan lepas saya dah asingkan lagi buat 3 pasu... cecepatlah me rizom kan diri utk membiak. 

Tips Penjagaan Kuchai.
Saya dapati Adik2 kuchai suka tempat teduh. jadi minggu lepas saya letak bawah para bingkai aquarium yang menempat pasu2 panjang sawi dan kangkung tu. so tak dapat direct sun. Adik Kuchai suka baja taik ayam berbanding baja lain... 2 minggu sekali di baja dengan baja kesukaan... Kuchai saya juga sangat baik. jarang berpenyakit atau dihinggap sebarang kulat/kekabuh. Abang squirell pun tak berapa suka kat kuchai. abang squirell lebih suka sawi, kangkung dan bayam. Binatang lain seperti Cik T, siput babi, belalang, beluncas... setakat ni belum lagi menyerang. maka bolehlah disimpulkan paling senang nak jaga kuchai ni.

Bila anda menanam secara organik... haiwan-haiwan pemakan sayur memang suka... susah nak halang... tapi kat rumah saya ada monster dalam kandang... kuat dia mengaummm kalau nampak burung atau Abang Squirell.

Monster Gemok paling suka cium pokok kuchai... prison break paling cerdik sampai mummy dia terpaksa padlock kan kandang. Jaga2 sebab pokok sayuran paling benci dengan najis kucing.

Kulit mengelupas

Kulit mengelupas bukan main lagi... kali terakhir menggelupas adalah 7 tahun lalu selepas latihan OBS (out bound school) gara2 berkayak seharian dan ber whaller.

Kali Ini adalah gara2 menemani kanak2 ribena mandi laut di pulau giam pangkor sehari sebelum ramadhan... dr jam 9 sampai 3 petang... lamakan.... walaupun dah pakai sun screen... tak lah dapat bertahan sgt.
Sebab saya ada ekzema... 3 hr kemudian biji kecil menggerutu seluruh muka... dan tangan. Seminggu baru hilang. Dah sebulan baru nak mengelupas. Dah start peeling dr seminggu raya... tapi slow betul. Mungkin sebab dah tua.. kemuncaknya adalah sekarang... bonda tak pakai produk apapun. Natural peeling namanya... 

Time mengelupas pedih macam ni. Memang rasa nak nyorok kat rumah. Tak nak bg kena matahari. pedih kan... menggelupas sehingga di kelopak mata tau. memang besar besaran sungguh. Apakan daya ... nak kena kerja jugak kan.. tip yg paling penting adalah soothingkan kulit.. biasanya pakai vaseline original perroleum jelly tu kan. Tapi bila nak keluar rumah haruslah ada sun protection. Tak syorkan pakai lotion sun sreen sebab banyak chemical kat situ. Bedak or foundation pulak akan menyerlahkan kulit menggelupas tu. Jadi simpang jauh2.

So saya pakai lip balm. Colek terus kat muka. good for lip good for your skin. plus kurang radikal and chemical sebab selalu termasuk perutkan.... Paling penting soothing jelly mesti ada vitamin e. Nak cepatkan proses pemulihan.

Lip balm sebamed ada spf 30. Vaseline pun ada lip balm with spf. Tapi paling tinggi 20.sebab matahari kat Malaysia ni memang terserlah kegarangannya... maka saya ambil lah sebamed ni. plus ada Vit E dan Jajoba oil. dan melindungi dari free radikal... 

eucerine ni pun saya pakai jugak... tapi tempat tertutup sahaja. sebab spf hanya 15. tapi lip balm eucerine ni bagus utk regenerate balik sel2 kulit yang dah mati sebab penuh dengan ekstrak seed ntah apa ntah... saya tak ingat. 

jangan lupa untuk extra kan pengambilan vitamin C dan lichetin. nak cepatkan proses pemulihan. tentu juga air yang banyakkkkk...

Macam mana kira spf ni ya... caranya adalah jumlah spf tersebut didarabkan dengan 10. contoh spf 30 darab 10 jadi 300. 300 ini adalah bersamaan dengan 300 minit. Bahagi 60 dapat 5 jam. maknanya dapatlah bertahan dalam 5 jam... tapi bukan bermakna 5 jam tu direct sun tau... 5 jam sipi2 je ni. Sedang eloklah dipakai pagi... hingga zohor. 

haaahaa.. orang pakai lp balm kat bibir... saya pakai kat muka.


Tuesday, August 02, 2016

Littl3 kailan dan racun organik

Lama2 penuh blog ni pasal sayur je...

Tak pe. Buat kenangan saya time tengah rajin berkebun.

PHS (pada hemat saya) asyik makan bayam, sawi kang kung dan kuchai... jadi nak bela kailan  dan kobis pulak.

See... benih kailan dah cambah. Tunggu besar sikit baru pindahkan ke pasu. Pasu dah siap tersedia. Nampak tak betapa PHS tak sabar nak groomingkan kailan ni. Sawi pulak menunggu masa nak masuk perut. Kobis belum cambah. Sebab baru semai semalam. Sawi tu memang tengah menunggu masuk perut. Pasu tu besar... ada 8 pokok sawi dlm tu.


Saya perasan... semenjak bertanam sayur... bermula dari sawi hujung tahun lepas... my chik kemboja selalu kena penyakit parasit oren kat daun ni. Ia meyebabkan daun cepat kekuningan dan akhirnya kering. Sampai satu masa tersangat ketara kurang daun... sebelum ni saya pakai racun kimia yg kaw punya... sebulan je dah hilang benda ni. Tapi sebab dah tanam sayur, kenalah pakai racun organik. Lambat sikit kesan nye. Neem nama racun ni.


Friday, July 29, 2016

Mandi bunga laman sejentik

Bukak mood dipetang yang senja dah melambai.... hilang penat balik dari work.... and ofcourse tak sah kalau tak ambik bau 2 pokok kemboja yang wangi amat tu... natural theraphy. Tak yah bukak lilin ke... ionizer ke... perfume ke.... got a few type of flower plants kat tanah yg sekangkang monkey ni. Meh ambil gambar skit.
Komboja adalah antara bunga dikaji paling  banyak memberi ion nagetif yang memberi kesegaran kepada udara dan bertindak sebagai penghalang gelombang radioaktif... terutama kemboja putih. Antara bunga therapy yang paling berkesan selain mawar putih. Pasal tu orang dulu2 suka sangat mandi bunga kannnn.
Hahah... jom tanam kemboja!! Tanam dalam pasu je pun... confirm tak melayut... nak tanam rose.. manja sangat pokoknya. Takut malas nanti nak layan.. pada hemat saya ni tak lah rajin sangat nak menjaga laman.
Kemboja putih. bukan spesis kacuk. confirm kalau tanam kat tanah besar tinggi nih.
bunga sawi... nak jugak ambik gambar. sawi ini dibiarkan berbunga dan tinggi utk menjadi ibu penghasilan benih... tak payah nak beli lagi.
kemboja katik. 2 pokok lagi dah kena curi...
tak tahu apa nama pokok ni. dahan berduri macam kaktus. tanam pakai batang. kidnap dari rumah nenek di kampung.
my chik kemboja yang senantiasa berbunga... yang ni kacuk... kalau tanam atas tanah pun tak tinggi.
pokok bunga pukul 10. sebab ambil gambar pukul 6... maka tak ada lah bunganya. tapi time pagi2 matahari tengah garang.... memang meriah sangat tembok nui.

Wednesday, July 27, 2016

Home garden updated

Update home garden....

Semua pokok-pokok sayur saya dah pindahkan ke tempat yang lebih panas. lebih ruang utk cahaya matahari...

Saya letak dipenjurui depan sebelah pintu pagar.. 

gambar dibawah ni saya ambil minggu lepas... pasu atas baris hadapan pokok bayam... sekarang dah 20cm tingginya. sawi kat baris kedua tu nampak lembab sikit... tak macam sawi yang ditanam dalam pasu besar dibawah. wal hal.. umurnya sama sahaja... mungkin pasu besar lebih lembapan berbanding pasu panjang di atas... semalam dah selamat saya kerat 3 pokok utk dicampur dalam sup telur.

baris ketiga sawi yang dah lama saya bela... kerat dan tumbuh lagi... selepas bercuti lama dikampung raya tempoh hari terus keluar bunga... sawi yang hendak dimakan tak sesuai dibungakan sebab nanti daunnya jadi kecil... jadi saya fikir elok lah saya indukkan sahaja sawi ini utk jadi producer benih... pokok bayam dah sedia ada induk... jadi benih bayam tak putus...

belakang sekali sayur kang kung... nampak baru nak naik... sejak saya kerat besar-besaran dan beberapa kali di bulan puasa tempoh hari... 

dibawah sekali kelihatan pokok kuchai. 3 pasu semunya. satu lagi terperosok dibawah dalam bekas putih sebab dah tan ada tempat nak letak... kuchai paling berjasa... sebab rasanya dah lebih setahun bela dan banyak kali dituai makan... 

waktu belum tambah anak pokok... lepas kehabisan stok sayur matang sebab selalu sangat menuai... sebelum raya tempoh hari terus semai banih baru sawi dan bayam. buat tambah bekalan. hasilnya seperti gambar atas tadi.

En suami paling gemar sayur kang kung.... sebab boleh digoreng dengan belacan..

 Selepas balik bercuti raya... pokok bendi semuanya diambang maut... sekarang dah tak ada... gambar di atas sempat diambil ketika zaman-zaman kemuncak bendi.. 3 pokok semuanya habis... belum tanam lagi benih baru...  sebab tak ada pasu lebih... pasu-pasu semuanya dah diisi sawi dan bayam.

tak ditunjukkan dalam gambar adalah pokok sup yang baru keluar anak pokok...(terlupa nam ambil gambar) saya tanam ketika minggu pertama raya... daripada daun sup yang dibeli ditesko yang telah dikerat daunnya. hanya tinggal akar... terus tanam... kot-kot nak naik... selepas 2 minggu dah keluar anak.. 

saya dah ada pokok betik... pun tak ambil gambar... hidup subur lepas saya pindahkan dari pasu ketanah kecik luar pagar depan rumah... mungkin kena tunggu berbulan2 nak nampak buah.



Nak juga saya masuk masukkan pokok kesayangan saya. Cik Kemboja. yang kacuk memang tak lekang berbunga dan bulan puasa tempoh hari saya perasan kenaikan hujung-hujung dahan dalam 5-7 cm setiap satunya... makin membesar...

Cik Kemboja putih... lepas 2 tahun baru lah kini nak berbunga... nak juga dia berbunga rupanya... pernah saya terdetik nak mansuhkan sahaja pokok ni sebab tak berbunga-bunga... gambar ini dipetik ketika kudup  pertamanya berkembang... gembira sungguh saya melihat pokok kemboja yang tak pernah berbunga ni tiba-tiba berbunga... setiapkali sembur cecair penggalak bunga setiap kali itu saya memarahi dan mempersoalkan cik kemboja putih yang tak nak berbunga ni... agaknya dia dengar keluhan hati saya...

ada satu pokok yang saya tak pasti pokok apa... tapi saya tetap maintain dalam pasu... banyak sangat benih yang ditanam sampai bila bercambah hidup... tak pasti pokok apa... ketika 5 cm... saya sangka adalah pokok cili... tapi kemudiannya daunmya nampak tebal memanjang... tak ambil pula gambar.. sekarang dah dalam 30 cm. belek-belek daunnya semalam tetiba rasa ia adalah pokok mempelam... memang saya pernah benamkan 2 biji pulur mempelam selepas habis mentekedarah dimakan...  tak bajet pulak nak tumbuh anak... lagipun ia berlaku dalam 2 atau 3 bulan yang lalu... kesimpulannya saya masih berteka-teki apakah gerangan pokok tersebut. sebab pernah juga saya tanam biji kentang... lobak... cili... dan entahlah...

 kalau betul mempelam... terpaksalah saya sedekahkan kepada keluarga angkat sebab rumah saya tak ada halaman yang boleh tempatkan pokok mempelam....

sekian, 27/07/16
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih