My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Wednesday, November 07, 2012

Kera Sumbang??


Ini adalah entry untuk mengingat diri sendiri supaya tak jadi ##kera sumbang



Sejak masuk kerja dari cuti lepas bersalin…
Saya terperasan yang saya makin menyendiri dan buat hal sendiri… Sila semak jdual seharian saya yang sama dibawah

7.30 pagi:  punch card dan terus hantar adik ke rumah mama ana
Beli makanan pagi. Hantar aiesyah ke tadika.
8.00-8.15: masuk ke office, check office mail/emel/ FB/blog
8.30: makan pagi di pantry bersama staff (waktu nilah kalau nak berborak dunia pun)
9.00- start my duty
10.30- milk production
11.45- sambung kerja
1.00- ambil aiesyah di tadika ke rumah mama ana, susukan adik
1.35- beli makanan (biasanya kat teratak kampung ku. Sampai casher bagi dessert free pasal selalu borong dadih kat kedai ni). Balik rumah. Makan sembahyang.
2.15. masuk kerja. biasanya lewat 15 min dengan pengetahuan boss..
3.30- milk production, sambung kerja
5.00-5.30 – balik

Ok… kalau saya perasan… dah tak ada waktu bersosial di tengahari sebab biasanya time tengahari nilah saya gi lepak bersama kawan-kawan office kat kedai-kedai yang menjadi pilihan.
Disebabkan adik yang susah nak minum susu, maka di tengahari saya akan habiskan masa dengan adik. Bagi dia minum susu. Lepas tu saya pun makan sendiri kat rumah depan TV… (## kera sumbang)

Iklan:
Oh ya… saya baru find out dengan mama ana… yang adik sebenarnya bukan tak tahu minum susu botol… tapi dia dah bijak sangat memilih… tak nak layan susu botol. Pasal puting pacifier tu dia boleh je hisap. Kalau dah lapar sangat… ok je dia pakai susu botol ke… susu yang disejuk beku ke…tak ada pun nak memilih…. Ho ho… kecil-kecil dah panjang akal. Anak bertuah… selama ni kitorang punyalah ingat adik tak reti nak pakai susu botol.

Ok sambung balik cerita…
Kadang-kadang sebelum hantar aiesyah ke tadika saya bawa dia ke kafe dan makan dengan dia berdua… ## kera sumbang. Kalau ada Nampak pegawai lain dan kerusi available for two person saya joinlah… tapi biasanya penuh berempat. Jadi makan jelah dengan aiesyah…

Sejak tidak memegang belanjawan… maka tidak lagi saya ke HQ… maka jarang jugaklah saya bersosial dengan rakan-rakan di HQ dan tak ada meeting di sana yang memerlukan kehadiran saya. ## kera sumbang…

Dan oleh kerana saya telah memilih untuk membereskan kerja-kerja Sistem Pengurusan Aset sebelum berakhirnya tahun ini… maka saya sentiasa didalam bilik ofice saya didepan sistem untuk menyemak dan mengesah data-data yang telah dimasukkan oleh pegawai-pegawai jabatan saya ni. Oleh itu kerja saya hanya berkawan dengan computer didepan mata… tiada komunikasi dengan pegawai-pegawai lain… sehingga kini… telah 300 kad aset telah disemak dan disahkan secara on-line daripada lebihkurang 2000++ yang telah didaftarkan.dan jumlah ini akan bertambah dari masa ke semasa mungkin mencecah 5000.  ## kera sumbang lagi…

Disebabkan saya dah tak tanggung kerja-kerja pegawai pentadbiran maka kurang jugalah penglibatan saya dalam majlis rasmi jabatan, lawatan deligasi luar,  pameran dan seumpamanya. Kalau ada pun sekadar menolong… ## kera sumbang

Disebabkan hujung tahun… dah tak ada sebutharga atau perolehan yang dikeluarkan… kalau ada pun ciput sahaja… maka kurang jugalah komunikasi saya dengan pegawai-pegawai teknikal mahupun kontraktor…. ##kera sumbang

Disebabkan tahun ini tersangatlah kurang perolehan/ sebutharga bekalan akibat daripada tiadanya belanjawan pembangunan, maka tiadalah aksi-aksi mengejar kontraktor yang lambat hantar barang seperti tahun-tahun sebelumnya… ## kera sumbang.

Kalau saya tension kerja biasanya saya lepak (buat sesi meluahkan stress) kat dua orang pegawai di cawangan yang tak berkaitan dengan cawangan saya ni. Tapi akhir-akhir ini kalau mod tensi datang saya lagi suka buka buku yang dibawa… menghabiskan barang se-bab atau dua bab. Baru sambung balik kerja. ##kera sumbang. Tapi hakikatnya teramatlah jarang saya nak tensi… kan kerja dengan computer je… datang pun bila sistem down, ‘hang’ atau yang seumpama dengannya…

Sejak dapat boss yang rajin pergi parlimen ini… maka tidak lagi saya jadi penunggu bilik bertugas parlimen tu…. Maka tiada lagi sesi meja bulat dengan rakan-rakan pegawai bertugas parlimen… ##kera sumbang.

Walaupun kelihatan seperti ##kera sumbang, dari sudut positifnya banyak jugak…

1.   Masa saya padat diisi dengan aktiviti bermanafaat
2.   Kurang bercakap/mendengar benda-benda tak berfaedah
3.   Dah tak ada gossip mossip
4.   Tak adalah nak gaduh dengan datuk K pasal barang yang tak sampai
5.   Tak stress dengan kontraktor
6.   Tak ada masalah dengan orang… orang pun tak ada masalah dengan kita
7.   Balik rumah awal selalu….
8.   Duit jimat… sebab jarang merarau merata…

Dari sudut tak best nya (tak semestinya negative)

1.   Bosan sikit hidup. Terasa macam robot sikit
2.   Kadang-kadang teringin jugak nak story morry dengan kekawan (nafsu menggosip dan lagho)
3.   Tak ada lagi nak merayau dan merarau di tengahari
4.   Kekadang cam katak dibawah tempurung sebab kurang tahu info terkini…

Jadi… best ke tak best bila kita menghampiri ## kera sumbang ni… untuk ingatan… walau berapa banyak sekalipun perkataan ##kera sumbang keluar dalam entry ini, sentiasalah senyum dan menegur bila bertembung dengan rakan-rakan… sebab kera tak senyum. Kalau kita tak senyum samalah kita dengan kera tu kan…

ye ke kera tak pandai senyum... senyum je kera kat gambar ni...


1 comment:

  1. assalamualaikum
    Salam perkenalan..thank's follow blog saye=))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih