Saturday, June 06, 2020

Tips memasak Setiap hari Ibu Bekerjaya





2018 and 2019 have been a tough year for us in term of family economy. It’s a bless too when we had our baby umar. Selalu terbaca yang Allah menguji bila umur nak masuk 40 kan…. Hahahaha… kira ok lah tu. How tough it was??? Sampai saya bekukan penghantaran anak ke dua ke tadika untuk menjimatkan komitmen bulanan. Itulah tahapnya. Waktu ini juga lah saya merasa jumpa manager bank-bank yang saya ada komitment bulanan sewa beli untuk merayu membuat penangguhkan dan memberi kelonggaran melangsaikan komitmen tertunggak sedikit demi sedikit. Alhamdulillah. Semua tu dah hampir berlalu walaupun belum cukup stabil lagi kewangan kami. Kami masih cukup makan minum yang lazat2. Makanan yang lazat memang pengubat stress…. Pengalaman ini banyak hikmahnya. Antaranya adalah saya memberi full komitmen memasak setiap hari.

Selaku wanita yang bekerja dan memegang post middle management. Saya memang kerap datang awal dan balik lambat. Makan diluar atau membeli di luar menjadi pilihan utama kami sekeluarga bila suami saya memang mithali dan tak mahu memenatkan isteri kesayangannya ini.  Bekerja hujung minggu dan meninggalkan anak-anak bersama suami juga antara rutin saya. Namun semua itu bukan pilihan ketika kegawatan ekonomi. Rutin bekerja tetap tak boleh ubah. Mahu tidak mahu saya membiasakan diri memasak juga.

Tips Memasak Jimat Bajet dan mudah dipraktikan.

Setiap hujung minggu awal pagi sabtu kami akan ke kedai borong ikan. Nasib baik berdekatan dengan rumah ada sebuah kedai borong yang ikannya murah dan segar2 diambil terus dari jeti. Saya dapati memang kos ekonomi berbanding membeli di kedai runcit mahupun pasaraya. Ikan kebiasan yang dibeli adalah siakap 2 ekor, ikan bajet (kembong / selar) 8 ekor, ayam seekor, udang dan sotong. Sesuai untuk seminggu dan 4-5 orang makan. Semuanya dibawah RM 100.00 (biasanya RM70) kadang2 bila time harga promo saya dapat beli semuanya dalam RM60. Termasuk sedikit sayuran. Menu mentah ini kira mewah jugalah kan yang sedap tekak nak makan. Kebayakan sayuran kami, saya tanam sendiri. Dapatlah jimat lagi disitu. Kuchai, pak choy, bayam hijau dan kangkong memang sayuran tegar dilaman. Sebulan sekali kami beli nyok2 atau ikan merah. Masih di bawah RM 100 lagi. Perbelanjaan sebulan akan kurang dari RM400. Bahan kering yang lain kosnya tak tinggi. Dalam lingkungan rm 20 untuk sedikit bebawang, mee, bihun, kunyit, rempah ratus dan lain-lain yang tidak dibeli setiap minggu. Kalau masuk bahan kering ini mungkin mencecah RM400 juga sebulan. Masih mampu milik.

Masak sekali gus

Balik sahaja terus saya akan siang dan basuh semua bahan mentah. Hari sabtu memang saya back to back memasak sehingga kekadang 8 lauk sekali siap. Saya habiskan paling kurang pun 3 jam didapur untuk semua aktiviti tersebut. Dapur saya ada 4 tungku. Semuanya occupied. Saya masak sekali gus untuk jimatkan masa.

Bagi memelihara tekstur dan rasa, saya akan masakkan lauk berkuah untuk disejuk beku. Ais dan air adalah boleh memelihara tekstur dan rasa sebagai bahan awet. Antara masakan rutin kami adalah kari, kurma, asam pedas, sambal (berkuah), masak kicap, masak asam, singgang, tom yum, sup, masak merah, masak lemak…. Hah apa lagiiii. Semua lah yang terfikir dek akal.

Kemudian saya terus letakkan dalam bekas makanan yang sesuai untuk disejuk beku. Sebelum masuk ke peti ais, jangan lupa sejukkan dahulu lauk-lauk. Penting untuk tidak merosakkan peti ais. Bersusun kaunter dapur saya dengan lauk-pauk yang sedang disejukkan. Meriah. Saya akan bajetkan satu bekas untuk sekali makan untuk 5 orang walaupun kami Cuma 2 dewasa, 2 kanak2 dan 1 bayi. Kira dah masuk bab nasi tambahlah.

Tiba hari bekerja saya dah tak runsing nak memasak. Kalau saya buka dapur pun hanya untuk side dish lain seperti sayuran atau telur goreng. Jika saya balik malam atau out station, suami pun boleh panaskan lauk yang telah siap dimasak.

Masakan kurang kuah atau tidak berkuah?

Untuk masakan goreng, saya hanya garam kunyitkan sahaja dan simpan terus ke sejuk beku. Kalau malam itu saya nak goreng, paginya saya dah pindahkan dari peti atas ke peti paling bawah untuk nyah beku sebelum bertolak untuk bekerja. Balik kerja bolehlah terus goreng.

Begitu juga ikan yang nak dibakar atau dikukus. Saya perapkan dahulu siap2 dengan bahan perap dan baru bekukan. Bab ikan kukus ni memang kegemaran saya nak masak. Senang dan tak renyah. Sebab kalau nak masak, seketul yang beku tu terus saya kukus tak perlu nak nyah beku. Lagi senang masuk periuk kukus , bagi air lebih sikit dan tinggal. Boleh kita mandi dan urus diri dulu. Begitu juga dengan bakar. Saya biasa bakar pakai oven. Jadi masak dan tinggal. Tak penat sangat.

Saya terima banyak pandangan mengenai makanan yang dibekukan. Ada yang positif ada banyak juga yang negatif. Terutamanya bila penggunaan santan kelapa. Bagi saya, saya tak mahu nak peningkan kepala. Nak memasak hari-hari saya tak mampu. Memang penat. Itu baru masak, belum lagi bab nak urus rumah dan nak-anak. Hanya mak-mak yang bekerja tanpa pembantu rumah sahaja yang faham. Daripada makan diluar yang belum tentu pun baik kepada kesihatan, lebih terjamin masak sendiri walaupun makanan sejuk beku. Kalau yang sensitive terhadap perkara ini, bolehlah dipilih menu-menu yang tidak bersantan seperti singgang, asam pedas dan sebagainya. Kadang-kadang ada juga saya buat kari dan kurma kosong (tanpa santan). Bila panaskan baru saya masuk santan. Tapi kalau time saya tiada dan suami yang ambil alih tak bolehlah saya nak buat begitu. Namun begitu ia agak renyahlah juga sebab kita nak tunggu kuah cair, masuk santan dan stabilkan rasa makanan.

Saya memang tak kisah kalau ada yang nak lebel saya malas. Sebab merehatkan diri amat penting pada saya. Nak kurangkan stress dan penting dalam menjaga kesihatan. Stress adalah punca kebayakan penyakit. Boleh lah listkan. Darah tinggi, sakit jantung, kanser dll. Org yang stress mempunyai risiko untuk makan lebih banyak. Jadi kalau kurang stress waras sikit otak kita. Dengan rehat yang cukup, saya masih boleh meneruskan kehidupan dan bekerja dengan senyum dan ceria. Chee wahhh.

Saya peka yang ramai lagi diluar sana yang ditakdirkan hidup jauuuhhh lebih sukar dan suram. Mereka ini penghuni jalan pintas syurga. Ye lah… banyak harta banyak timbangan… kurang harta kan ke kurang sikit masa timbangan. Sama juga dengan masa. Banyak masa banyak jugalah yang buang masa. Kurang masa kurang sikit nak buang masa.


1 comment:

penjagaan bayam

Bayam hijau daun bulat. Sebelum dan selepas digondolkan. Manis masak lemak putih. Menuai bayam. Induk...