My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Tuesday, December 03, 2013

Home Made Shawl 2 be Share....


Assalamualaikum

Dengan penuh rendah diri saya memperkenalkan shawl yang dibuat sendiri untuk dikongsi kepada rakan taulan.




Belum ada nama pun lagi… tapi saya panggil Triple wave shawl atau sedap sikit triple moon shawl sebab potongannya yang bergelambang 3.

Dibuat dari material chiffon silky georgette yang berkualiti tinggi dan menghasilkan alunan yang cantik.

Memakai shawl panjang (long shawl) perlukan kemahiran melilit dan menyusun supaya kelihatan kemas serta menghasilkan alunan chiffon yang cantik.

Ada sesetangah antara kita yang tak pandai melilit dan menyusun.

Ada juga yang mengambil masa yang lama untuk mengemaskan susunan shawl dibahu.

Ada antara kita juga yang fed-up pakai long shawl sebab tak pernah jadi susunan dan lilitannya

Tapi kita masih nak pakai shawl sebab shawlkan cantik dipakai terutama dengan material chiffon.

Pendek cerita semua masalah tu masalah sayalah… dan saya percaya ramai juga rakan-rakan diluar sana yangmenghadapi masalah sama dengan saya kan???

Shawl triple wave ini adalah penyelesaian.

Mudah dan cepat dipakai. Sebab potongan gelombang 3 ini telah di reka untuk mengambil tempat dibahagian depan dan belakang.

Jadi dah tak perlu disusun lagi….

Tak perlu kemahiran melilit

Tak perlu nak mengagak pajang kiri dan panjang kanan

Tak perlu ambil masa kemaskan susunan di bahu

Alunan chiffon akan terhasil secara semulajadi


 cara pemakaian triple wave dengan awning adalah seperti dalam gambar.
 Bagi yang tak berowning.... 

1. bentangkan (depakan) shalw untuk melihat corak 3 golombang dan kenalpasti gelombang yang paling pendek. 

2.  Gelombang paling pendek akan mengambil pososi dibelakang seperti rajah 1. dan boleh terus di pin kan seperti rajah 2. baki shawl adalah terpulang tapi lebih kurang macam gambar 2 lah. baki pendek tu kalau nak lagi pendek atau tidak berbaki pun boleh....

3. selebihnya lilitkan dan pinkan samaada di tepi seperti rajah 6 atau di dagu seperti rajah 5.

4. gelombang besar akan semulajadi mengambil tempat di depan dan gelombang sederhana akan mengambil tempat dibelakang. tak perlukan pin dibahu tapi kalau nak cantik dan widekan gelombang boleh pin kan sedikit mengikut citarasa sebab bahagian lekuk shawl akan mengambil posisi dibahu...

5. SIAP DAH!!!


Menarikkan….
Very Easy 2 Wear….

Disediakan dalam dua rekaan
Dengan awning dan tanpa awning.

Panjang shawl adalah 1.7 meter dan lebarnya dalam 0.6m
Labuhnya menutup dada juga panjang yang berpatutan dibahagian belakang.

Saya dah cuba dan saya suka…
Jadi saya nak share dengan anda semua…

RM 49 without awning
RM 59 with awning

Bagi yang ber-awning… material adalah codroi yang akan semulajadi terbentuk cantik mengikut shape muka, dan boleh pilih nak 2” atau 3 inch awning. Kalau 3 “, adalah full awning. Manakala 2” hanya menutupi sebahagian daripad awning macam awning tudung Ariani. 

You Chose the colour...
We make it real just 4 U. 
 
 like our FB Page 

https://www.facebook.com/AdraCouture


##############
Terima kasih pada rakan subahat Kak G dan Kak farah. Mr Habib yang tak putus meyokong, Serta bonda Cikgu Bolian dan Ayahanda Che Had  yang sentiasa memberi sokongan dan memajak multifunction mesin jahit yang best tu…. dan little sister pinch me Fatini yang to be our volunteer model....

Special Thanks to my office friend yang telah menjadi pelanggan pertama…!
 
Saya pakai dark purple tripple wave shawl with awning dengan sentuhan flowery riben di hadapan.....





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih