My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Tuesday, July 12, 2016

Pau cendawan. Nyummmy

Viral Sangatkan pau cendawan semasa Ramadhan lepas... bagi penggemar cendawan seperti saya, memang tak melepaskan peluang merasai keenakkan cendawan yang di pau ini...

malangnya tuan punya badan malas nak que panjang... 

lagi sonang den buek sendirik jer kan.... 

nasib baik ada hamba Allah yang murah hati share resepi pau cendawan ni...

tak susah nak buat... serius tak susah... mungkin jugak pasal saya short cut pakai NOXXA BREAD MAKER. Maka tak ada lah saya nak menguli bagai walaupun resepi yang dia bagi adalah manual pakai tangan...

tepung pau 300g
bread softerner dalam setengah sudu kecil (x pakai pun boleh)
yis dalam 1 setengah sudu kecil
air secukup rasa
(pendek cerita resepi buat pau biasa)
-letak semua dalam loyang noxxa bread maker. tekan mode 10 utk buat dough. padailah noxxa tu bagi kembang sendiri. dalam 10 minit lepas putar hentikan sekejap dan sila check apa yang terkurang.. kot nak tambah air atau tepung... pasal resepi ni main campak je kan... nak uli pakai tangan pun tak ada masalah....

pakai cendawan shitake cincang 1 cawan
bawang besar cincang 1 cawan
ayam cincang 1 cawan
lain-lain yang nak dimasuk ( saya suka saleri)
rencah -- kari / sos prego putih
garam, lada hitam, lada putih
saya masukkan jugak rempah lime & origano
saya tak pakai apa-apa rencah pun... sebab nak rasa keenakkan shitake
masuklah semua dalam kuali sampai masak

dah gemok kan dough tu... tapi jangan bagi kembang sangat... nampak dia naik sikit je dalam bread maker tu (bread maker memang dah di set suhu 60' selepas putaran bagi memangkin dough utk naik) keluarkan dan buat lah bola pau ... masuk inti. lepak dalam loyang leper...

serbuk koko dalam 2 sudu besar. soda bikarbonat 1 sudu kecil
bancuh dan sapu atas bola pau...
 
masuk dalam loyang leper dan sambung balik dalam oven noxxa yang tadi kita berenti separuh... sambung bagi dough naik lagi...   bila bola pau gemok ... lapisan koko yang disapu tadi start cracking macam butang cendawan shitake...

lepas tu kukus.... rekahan koko semakin nyata dan cantik.
siap!!! dapat lah dalam 12 bijik. rezeki bukak puasa.

utk penggemar shitake macam saya... dapat menikmati rasa kuat shitake dalam pau ni memang best. terbaik. alah... shitake ni buat apa pun sedap!!!

2 comments:

  1. dekat bazar ramadhan yang viral tu dia pakai cendawan butang dlm tin tu je.. and sikit.. huhu tak puas rasa cendawan. hehe.. nampak resipi ni pakai cendawan shitake lagi masyuukkkk :)

    ReplyDelete
  2. hoooo... cendawan tin dia pakai... mungkin sebab senang nak dapat...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih