My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Tuesday, August 27, 2013

Lecture note: how do u survive


Assalamulaikum...

Post ini ditulis sewaktu Sedang berkursus pada 22-24 Ogos...  
bosan bosan kita write sikit.....
bila tengok penceramah sedang bercakap dan ada peserta kursus yang cemerlang menulis nota
saya teringat zaman dimana penulisan nota teramat penting dalam hidup macam nyawa saya.... kalau tak tak jawab soalan exam kan...


 Gambar hiasan


ada 3 jenis suasana yang diciptakan oleh 3 jenis lecturer...

1. lecturer yang suka cakap banyak tapi nota dia ciput..
      lecturer cam gini nota dia wajib kena salin pasal sikit sangat....
      yang tak bestnya apa dia cakap pun kena dengar betul betul dan salin yang perlu sebab penerangan dan contoh tak ada dalam nota dan beberapa maklumat penting.....
2. lecturer yang suka cakap banyak dan nota pun berjela...
     biasanya dia cakap balik apa yang dia tulis dan bagi lagi contoh dan explain lagi
     so tak ada masalah nak catch up note dia
3. lecturer yang nota dia panjang berjela tapi cakap ciput...
     lecturer cenggini yang tention.  tak sempat nak tengok slide dia pun.... cam ner nak salin note???

bagi course yang ada nota sinior ofcourse korang photocopykan
tapi ada kuliah yang tak da nota kuliah senior yang establish atau yang elok utk diikuti sebab diorang pun salin ntah apa apa

kalau ada nota senior kat tangan korang pun
adalah dinasihatkan tidak mempercayai 100% sebab diorang tu pun student jugak jadi kesalahan sangat boleh berlaku.
tapi kalau dapat nota lecturer memang waktu tu rasa heaven sikit....
Geng kuliah saya dulu ada 3 orang yang semuanya tangkas menyalin nota termasuklah waktu mengantuk.
bagi student sains/engineering dan yang seangkatan dgnnya
simbol simbol matematik sangat berguna
contohnya
membawa maksud sama dan trbitan sperti
p'=n persamaan

Jom kita tengok sikit kamus salin nota short cut kita dulu…


= sama
beza
lebih kurang
seimbang
> lebih besar
<  lebih kecil
jumlah / semua skali
tinggi / banyak/ naik
rendah/kurang/menurun
ke/pergi/kepada
bakar/panas/pemanasan
sejuk/ disejukkan
 (symbol ini adalah symbol penunu Bunsen dalam rajah sains)
X kali
bahagi
punca/sebab
∴ oleh sebab itu/maka
T˚ suhu
♒ getaran
e〰 arus/elektrik
+ve positif
-ve negatif

contoh ayat yang familiar sewaktu kuliah dulu

if ∆, , zrh2 ♒ and ppjl ➙ cecair
if terus ∆, zrh2  b’+ ♒,T˚+,  cecair ➙ gas
bentuk tapi ∑molekul =

tafsiran
“apabila pemanasan dilakukan, suhu semakin meninggi, zarah-zarah akan bergetar dan menukar pepejal kepada cecair. Sekiranya pemanasan berterusan, zarah-zarah akan lebih bergetar , suhu semakin meninggi dan oleh sebab itu cecair akan bertukar kepada gas. Walau bagaimanapun keadaan sesuatu jirim jumlah molekul zarah tetap sama. Jirim berubah bentuk namun jumlah molekul adalah sama.”

Nampak tak betapa ringkas dan jimat masanya menggunakan singkatan tersebut….

Rasanya ada banyak lagi… tapi sekarang dah lupa….

Agaknya sebab itu… bagi kebanyakkan nota hanya empunya badan sahaja yang tahu membacanya… banyak sangat symbol yang tak difahami……
Tapi kalau anda nampak nota kuliah macam ini:


 Itu tanda si penyalin nota sedang tidur/mengantuk sambil tangannya masih bergerak-gerak secara spontan.....
hoo banyak kali berlaku ye....
ha ha : )

 Tapi zaman sekarang dah banyak senang...
dulu dulu pakai paper OHP dan diletakkan dimesin pemancar...
tak semua bilik kuliah dilengkapai komputer dan projektor

sekarang...
lecturur korang edar note pakai FB je kan....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih