My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Tuesday, September 01, 2015

Merdeka fairy

Aiesyah masuk pertandingan bakat.... baca sajak. Sikit pun sajaknya. Dlm seminit dah habis... hajat dihati nak pupuk confident dan brave... sebab kakak ni orangnya perempuan melayu terakir...

Ha ha... memang bonda pasrah je lah   dihari bakat bertemakan merdeka tu... kot kakak gugup dan terus blur... Pertandingan pulak buat kat ABS Nasyrah Kajang... lagilah risau kakak ni gugup dengan teacher-teacher kat sana.

But finally it end well. Cukuplah untuk anak bonda yg manja dan pemalu ni...

Kakak ni ala2 princess so bonda pun buatlah ala2 little fairy bersayapkan jalur gemilang... he he... idea last minit... malam sebelum baru buat dengan bersusah payahnya... 
dengan harapan bersemangatlah budak ni mendeklamasikan sajaknya.

Tadaaaa



 
And the best is... kakak dpt no 3. Cam x caya jee anak ku yg pemalu ni leh dpt no 3...
Tahniah kakak. Esok2 kakak bleh masuk lagi yeee. Terima kasih teacher-teacher ABS Nasyrah STRIDE yang tekun Melatih Aiesyah sebab bonda nye pun tak la pulun sangat melatih si kakak yang banyak kerenah manjanye setiap kali bonda suruh berlatih...

Sajak pun simple sahaja bonda buat untuk Aiesyah. senang kakak nak hafal. Google sajak kanak-kanak banyak yang panjang dan complicated jugak. Takut Kakak tak terhafal nanti... 

pasal bonda yang buat maka tajuknya pun 'Kata Bonda"

Kata Bonda
Hari ini hari istimewa
Hari ini Hari Merdeka

Kata Bonda
Ayuh!
Anak-anak Malaysia!
Kita kibarkan bendera

Kata Bonda
Bila kita tahu erti merdeka
Kita faham erti setia

Kata Bonda
Kita adalah harapan bangsa
Masa depan negera
anak-anak Merdeka

Merdeka!!

Selamat Hari Merdeka ke 58
Sehati Sejiwa...

1 comment:

  1. Tahniah buat kakak Aieshah Humaira yg comel.
    Gigih mama buat sayap jalur gemilang berbaloi - cantik!
    Sajak pun menarik -mudah difaham dan patriotik sebagai anak merdeka:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih