My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Monday, July 15, 2013

Bila Aiesyah Puasa???


Assalamulaikum

Before ramadhan, I had download ‘upin ipin satahun kemudian’ to teach my little 3 and half years old Aiesyah about Fasting…. Ramadhan… Sahur … Iftar and Teraweh….  
I was hoping that this ramadhan I could train her slowly fasting everyday in her “own way”. I was thinking about couple of hours fasting or just allowed her to drink with no eating…



And
Ramahan Finally met her…

Aieyah : bonda aiesyah tak nak puasa...

Bonda: ( ???? asal anak aku ni tak nak posa… bebudak lain seronok-seronok nak join puasa walaupun ta ya pa wau…) . Kenapa aiesyah tak nak puasa??

Aiesyah: puasa kan tak boleh makan… aiesyah nak makan nanti lapar….

Bonda: ok tak pa... aiesyah makan sekarang lepas tu puasa sekejap... bila aiesyah lapar bagi tau bonda...

Aiesyah taking her sahur at 9.00 in the morning. she never ate after that but only drink her milk and she had her iftar at 5.00 in the evening.... she ate a full bowl of mee without anything left in it.  
Nampak sangatlah sangat lapar si Aiesyah ni…

Bonda: best tak puasa aiesyah… hari ni aiesyah puasa tak makan kan….

Aiesyah:  mana ada aiesyah puasa… apalah bonda ni. itu pun tak tahu ke? Kan aiesyah minum susu banyak…. Puasakan tak boleh makan dengan minum…

Bonda: (sambil mata dipejam.... aku kah yang stupid???...) Ye lah Aiesyah.... pandai aiesyah...

Budak zaman sekarang dah tak main puasa yang yong… dia tahu apa itu puasa… tak boleh makan… tak boleh minum…. Boleh makan waktu malam sahaja….
penangan upin ipin yang di download.... 
Kefahaman... : A++
practical : belum tentu A... berapa ye nak bagi..... C- ??

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih