My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Wednesday, May 30, 2012

Janda Baik, Bukit Tinggi....


Kisah hampir lebih 2 minggu yang lepas…

Sampai juga ke Janda baik dan Bukit Tinggi…..
Not Bad…
Tak jauhpun… 40 min KL-janda baik. Dan dalam 15-20 min janda baik ke bukit tinggi…

Tidur semalam di janda baik….sampai dah tengahari… makan dan bermain air…. Chalet kami betul-betul depan sungai. Kami panggil rumah setinggan je… tak ada TV tak ada aircond. Nasib baik tak panas. Tuan tanah pun baik hati....Tapi sungainya tak adalah best sangat. Batu nya hitam… banyak timah kot. Kalau sungai di kampung… batunya putih dan kekuningan…lebih cantik. Air sungai di kampung saya pun lebih sejuk.  lepak di depan rumah stinggan ni je saya… seronok tengok sungai… ramai rupanya yang ke janda baik di hujung minggu… hampir semua chalet dan resort penuh. Kami yang datang redah sahaja ni beruntung masih ada satu chalet untuk kami bermalam. Kalau tak… patah balik lah ke KL petangnya… so sesiapa yang nak bermalam di sini booking lah dulu… tak ingatlah chalet apa yang saya duduk ni… rasanya D’river Chalet. Lebih kurang gitulah. memang banyak chelet-chelet...bersepah di sepanjang sungai. sungainya bersih... kecil sahaja. jadilah. buat tatapan mata beristirehat ambil suasana kampung sekali sekala... sangat sesuai untuk berhari keluarga di sini.

 Ke bukit tinggi pagi esoknya… sebelum ke bukit tinggi… jam 8 lagi kaki dah mencecah sungai… sejuk pagi….


Waktu ke bukit tinggi… cuaca sepanjang hari memang redup… di KL hujan… jadi terasa kesejukkan di bukit tinggi yang diselimuti kabus… bukit tinggi ni bagi saya tempat untuk snap picture sahaja… tak banyak aktiviti pun boleh dilakukan… ke colmar, Japanese garden, animal park (sikit sahaja binatang disini), dalam 3 jam sahaja kami di bukit tinggi. Jam dua lebih kami dah menuruni bukit menuju KL.

Some picture to share…


 sungai yang mengalir di depan chelet.....

 Turun sungai seawal jam 7 pagi... lampu kat seberang sungai pun tak tutup lagi...




 Colmar..... dapat dua biji bear sebab dapat tangkap itik bernombor... tapi kecil saja...

 mendaki bukit securam 45' ke japanese garden...

 sampai pun


 animal park....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih