My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Thursday, May 10, 2012

KEMBAR AIR...



en wan guna bahasa lagi best. Waktu mula-mula dia tanya saya air ketuban tu apa? Saya pun jawablah air yang ada kat perut yang menampung sekeliling baby. Jawab en wan lagi ‘ ohhh bagi lah tau cecair amnion baru b paham’. Agaknya orang yang kerja hospital memang cam tu… guna bahasa sctifik sentiasa… saya yang blur sekejap… tapi lepas tu kalau saya sembang dgn dia saya guna jugak istilah cecair amnion… (skema betul)

Doc kata air ketuban saya banyak…(bidan panggil kembar air). actually yang detect air ketuban saya banyak adalah ocenographer detail scan saya… dia yang detect air ketuban saya banyak…(1 bulan yang lepas) kalau saya tak buat detail scan agaknya sampai sekarang tak tau pun pasal air ketuban banyak. Bila oceanographer tu detect air ketuban banyak… dia pun buat detail scan yang tersangatlah detail dan berulang-ulang kali… pertama sebab baby yang memang sangat aktif sampai susah nak ambil port. Yang kedua… katanya memang prosedur ibu air ketuban banyak perlu di detail scankan berulang kali…

Waktu ni saya tak faham lagi… jadi saya tak risau.. sampailah saya jumpa doc balik (2minggu yang lepas). Dan doc pun dah maklum yang saya dah disahkan air ketuban banyak… doc tak puas hati… dia pun kira lagi… emmm memang banyak pun… sambil dia mengira doc terang kat saya…

Air ketuban banyak mempunyai 3 punca utama.
Pertama disebabkan obnormal oleh baby (30%). Tapi sebab saya dah buat detail scan dgn ocenografer So far baby ok. Jantung, paru-paru, ginjal, otak, pundi kencing, usus, tulang, dll. So Doc pun reject cause peertama ni.

Sebab kedua kerana ibu kencing manis (30%). History family saya memang tak ada kencing manis… jadi Doc blur sekejap… walaupun sangat rendah risiko saya ada kencing manis Doc tetap buat ujian kencing manis.

Sebab ketiga adalah tidak diketahui puncanya atau mungkin pasti adalah disebabkan pembawaan ibu atau anak. Jadi doc pun Tanya… dalam family ada tak kakak yang selalu bersalin awal..atau ibu dulu pun selalu bersalin awal… hehe cam tau je Doc ni. Saya pun dengan confident jawab… oh  kakak saya 4 orang anak semua awal 2 minggu. 

OOOoo Doc senyum panjang… kakak tu biasa check kat mana?
Saya pun terang… kakak check kat klinik kesihatan…
Kata doc… bagi wanita yang check kat klinik kesihatan kerajaan hampir tak dapat detect jumlah air ketuban sebab tak di scan. Apatah lagi detail scan. Tapi kerajaan tetap menjalankan ujian kencing manis untuk check kandungan gula… jadi kalau kakak awal tu tak ada kencing manis… maknanya yang membuatkan dia bersalin awal kemungkinan besar air ketuban banyaklah… tapi sebab dah buat ujian kencing manis… kalau tak ada kencing manis tak ada masalah. Jadi tak perlu di scan pun… terang doc… nak bagi tau saya prosedur kerajaan pun bagus jugak…dan masih efektif.

Ohh… ye ke… saya senyum saja. Jadi kata-kata Doc itu membuatkan saya lega… langsung tak membuatkan saya risau air ketuban saya banyak…

Tapi doc tetap suruh saya buat ujian glucose… manalah tau… kata doc. Hasil ujian memang pun saya tak ada kencing manis… (this week)
jauh sangat kata doc…hasil ujian very good. insyaallah sampai tua pun tak ada… katanya lagi…
sengih saja saya.. memang dalam family saya tak ada yang kencing manis… makan pun dijaga selalu… itu petua mama…

tersangatlah lega hati saya… takut jugak kalau ada kencing manis… walaubagaimanapun doc dah kasi warning awal… mungkin saya akan bersalin awal… biasanya dalam 2 minggu awal… haha sah macam kes kakak saya ni…

Doc interview lagi… kakak dulu senang tak bersalin… saya kata tak jugak… lama kat labour room… Siti Nelly last sekali kena operate sebab tangan halang laluan… doc saya senyum sahaja… air ketuban banyak ni memang kadang-kadang susah bersalin… sebab baby aktif… mudah bergerak… sebab ruangnya besar dan luas… senang dia nak berpusing, depa tangan, liuk kaki sana sini. Akhirnya menyebabkan baby sendiri yang lemas (fetal distress).

 Itu kes aiesyah dulu…. Elok kepala dah tengok atas… dia boleh pusing tengok bawah…  Hanya ada dua kemungkinan  samada agak susah bersalin atau memang sangat senang bersalin… biasanya bila air ketuban banyak dan turun serentak… baby pun akan ikut turun jugak… kalau dia dah diposisi yang betul… jadi ibu tak perlu kudrat yang banyak sewaktu melahirkan. Jadi saya berdoa saya di kategori yang kedua ni. Samada susah sikit atau senang banyak…

Jadi kata doc… bila dah masuk 36 minggu dah boleh siapkan beg. Takut air ketuban leaking awal… air ketuban banyak… menyebabkan berat pun tinggi… tambah tolak macam hukum gravity lah jugak kot. Sebab saya orang fizik bukan bio… jadi saya translate sikit bahasa bio doc ni jadi bahasa fizik…bila jisim dan berat tinggi, daya keupayaan jadi tinggi untuk bertukar kepada daya momentum yang tinggi…ditambahlagi bila perut ibu dah tak boleh meregang, air ketuban masih bertambah… daya keupayaan akan jadi daya tujahan kerana ada factor pendorong… . bila air dah leaking baby pun akan ikut air tu juga… terus engage dan dah boleh bersedia untuk bersalin…

Jadi saya pun kenalah bersedia untuk bersalin awal… mungkin 2 minggu awal… senangkan zaman sekarang… boleh predict bersalin awal lagi… ibu pun boleh bersedia awal… tapi kata doc… ada kes yang air ketuban leaking sebelum 36 minggu. Selalunya leaking tak banyak.. keluar sikit-sikit. Jadi doc kata jangan lasak sangat… kalau leaking waktu ini tak boleh bersalin lagi…
Hah… nasib baik doc bagi tau lambat… kalau tak tak sampailah kat atas bukit kebun bunga Cameron highland hari tu….
Macam mana ye… Kalau tak melasak… bosan hidup tu … dah lah sekarang asyik mood nak berjalan-jalan makan angin…

5 comments:

  1. mama pun bersalin awal seminggu kesemua nak-nak mama....he

    ReplyDelete
  2. TQ for this entry. sy air ketuban pun byk. last 2 weeks br dpt detect.

    last 2 week percentage 21%. this week naik lg jadi 26%. hohohoho. terus doktor suh rujuk pakar

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... risaukan takut ada abnormal... tapi alhamdullillah baby saya dah dilahirkan selamat dan sempurna dan memang awal 2 minggu....

      Delete
    2. baby puan bersalin normal atau ceaser?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih