My photo
Menulis adalah minat saya. Semoga saya terus dikurniakan ilham untuk berbicara melalui pena.

Thursday, June 14, 2012


Pejam celik dah setahun bermastautin di rumahKajang ni…
 Waktu mula-mula masuk… kelengkapan hanya di bawa dari rumah lama dan ditambah keperluan-keperluan lain yang dikira sangat penting sahaja seperti lampu, kipas dan tak ada pun beli-perabot baru. Jadi terima kasih sangat-sangat kepada sponsor perabot rumah saya sebab perabot rumah dari apartment serdang tu hampir kesemua mama/abah/cikgu farah yang punya… ada juga perabot yang ditinggalkan dan jadi kegunaan tenant sekarang seperti katil queen, almari baju kecil, almari dapur dll yang dirasakan tidak perlu dibawa . (huh… tenant tu sekarang dah pasang aircond kat bilik. Petanda nak duduk lama tuu, panjang lagi rezeki mama).

 
Waktu ini duit memang tengah dicatu. Sebab beli dua buah rumah hampir serentak (teres yang duduki sekarang dan apartment di Cheras). Huk-huk TV pun pakai TV gerobok yang akhirnya sekarang dah jadi milik Aiesyah…


 Ni transform yang telah berlaku setelah setahun….
Semuanya dibeli perlahan-lahan. So sudah upgrade sikit… tapi setakat level tembaga je lah… lambat lagi nak jadi gold. Kalau rumah mama di kampung dah level platinum dah…

Kalau tengok beza kat dua bijik gambar ni, lain nya adalah TV, karpet, lampu chandelier dan arm chair. Langsir tak dikira sebab langsir tu di sponsor oleh nenek. Jadi tambah tolak sepanjang setahun saya telah berbelanja lebih kurang RM4300 untuk upgrade hall ini. Murah pun tak, mahal pun tak. Jugak…. kalau sekali spent +- 5000 memang terasa mahal dengan gaji ciput ni... tapi bila dibeli sikit sikit rasa berbaloi. Dapatlah beli yang berkualiti dan tahan lasak sikit ikut kemampuan.  Paling mahal adalah lampu En Wan itu okey….katanya nak guna sepanjang hayat….

Rasanya target setahun saya tu dah tercapai…. Projek setahun selepas ini adalah mentranform bilik kecik kat aras bawah ni. Dengan ada hati nak buat tile di depan rumah… Itupun kalau ada rezeki lebih. Rezeki jual rumah cukup-cukup buat bayar pinjaman-pinjaman dan buat pendahuluan untuk beli kereta baru… (ini pun berangan jugak. Sebab proses belum habis lagi)….


middle hall ni memang tak nak tranform to dining hall dan biarlah jadi tempat aiesyah dan adik-adiknya (expecting) bermain-main dulu buat tempat membesar sampai dah tahu jaga bilik sendiri ( mau lagi 5 tahun tu...)

2 comments:

  1. kiranya kamu lebih hebat dari mama.....dulu kalau time cam kamu ni mama cuma ada sebuah rumah dan sebuah katil...dapur...kerusi plastik saja....gaji mama dan abah cuma seperti siput sedut....

    ReplyDelete
  2. zaman dah berubah... waktu mama dulu itu dah kira maju.... cam mama cakap, pelan-pelan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih